Chwila oddechu w ciągu dnia jest wskazana każdemu, niezależnie od wieku i rodzaju pracy, jaką wykonujemy. Warto również urozmaicić ją nieco czymś pysznym i najlepiej słodkim. I chociaż nie zaleca się jeść zbyt dużo cukru, to jeden kawałek domowego wypieku nikomu nie zaszkodzi! Co więcej, na pewno ma więcej wartości odżywczych, niż kupiony w na stacji batonik, czy czekolada.
Jak już szaleć, to na całego! Zamiast fit ciasta, lepiej zjeść jeden kawałek, ale za to przepełniony naturalną słodyczą! Dziś polecamy przepis na miodownik z serem. Najlepiej przygotować je nieco wcześniej, ponieważ wyrazistości nabiera dopiero w kolejnych dniach.
Miodownik z serem to przepis, na którego samą myśl już leci ślinka po brodzie. A to dopiero początek! Zatem do dzieła!
Niezbędne składniki do stworzenia placka:
CIASTO MIODOWE
-4 szklanki mąki pszennej
-1 i 1/5 kostki margaryny
-1,5 łyżki miodu
-2 płaskie łyżki przyprawy korzennej
-1 jajko
-2 płaskie łyżeczki sody
-1 szklanka cukru
-1/3 szklanki śmietany
MASA SEROWA
-1 kg sera z wiaderka
-1,5 szklanki cukru
-pół kostki masła
-3 jajka
-1/2 szklanki mleka
-2 budynie waniliowe
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-2 łyżki przyprawy do serników (wanilia i skórka cytrynowa)
POLEWA
-4 łyżki cukru
-2 łyżki mleka
-3 łyżki kakao
-1/4 kostki margaryny
-1 łyżeczka żelatyny
Sposób wykonania:
1. CIASTO: składniki posiekać i zagnieść w jedno ciasto. Rozdzielić na 3 równe części, każdą z nich upiec na blaszce i wystudzić.
2. MASA SEROWA: Rozpuścić masło wraz z serem, cukrem i jajkiem w garnuszku, aż zacznie bulgotać. Budynie oraz mąkę ziemniaczaną wymieszać z mlekiem. Wlać do gorącego mleka i doprawić przyprawą. Stale mieszając podgrzewać, aż całość zgęstnieje.
3. Placki warstwowo przekładamy gorącą masą (jak kanapkę). Pozostawiamy do ostygnięcia i dekorujemy całość polewą.
4.POLEWA: Rozpuszczamy żelatynę w zimnej wodzie. Resztę składników roztapiamy i doprowadzamy do wrzenia. Napęczniałą żelatynę mieszamy z czekoladą. Wystudzamy i polewamy nią wierzchnią warstwę ciasta.
Najnowsze komentarze