Pizza tylko z pieca na drewno

 

Pizzę można przygotowywać na bardzo wiele sposobów. Jeśli jednak ma być to prawdziwa, tradycyjna, włoska pizza, to obowiązkowe wyposażenie do pizzerii to piece do pizzy opalane drewnem. Tylko wypiekana w specjalnym piecu pizza będzie miała swój specyficzny, niepowtarzalny smak. Odwiedzając pizzerię, w której w ten sposób pizzę się przygotowuje, na pewno nikt nie będzie rozczarowany.

Nie wszędzie w tradycyjny sposób

Piece do pizzy opalane drewnem nie znajdują się w każdej restauracji serwującej pizzę. Niezależnie czy będzie to pizzeria Koszalin, czy w jakimkolwiek innym mieście, to warto szukać takich lokali, w których tradycyjną pizzę mamy możliwość zjeść. Pizza z pieca opalanego drewnem smakuje całkowicie inaczej. Żaden piec elektryczny, czy gazowy nie jest w stanie zastąpić pieca opalanego drewnem. Ten zapach, aromat, a także smak, ta tradycyjna receptura, dzięki której pizza tak nam smakuje jest możliwa do przygotowania tylko dzięki piecom na drewno.

Nie znajdziesz tego w dużych sieciach pizzerii

W dużych sieciach restauracji serwujących pizzę, nikt nie przejmuje się tym, że jest ona przygotowywana w nietradycyjny sposób. Ludzie i tak przyjdą i zamówią pizzę. Jeśli jednak zależy nam na tradycyjnej, prawdziwej pizzy, to powinniśmy unikać takich miejsc.