Lasagne to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni włoskiej. Kojarzy nam się ze słoneczną Italią i beztroskimi wakacjami. To również popularne danie, ktore często przygotowujemy samodzielnie w domu. Możemy także kupić gotową lazanię w sklepie ale ta przyrządzona w sposób domowy smakuje zdecydowanie lepiej. Warto wykonać samodzielnie również makaron, dzięki temu danie nabierze szczególnie pysznego smaku. Przepis na lasagne z domowym makaronem beszamelem i szpinakiem jest prosty i zawsze się udaje. To pożywne i smaczne danie dla całej rodziny. Do jego przygotowania wykorzystaj naturalne składniki oraz ulubione rodzaje sera – im więcej, tym lepiej!

Składniki

Na domowy makaron potrzebujemy: trzy filiżanki mąki pszennej, trzy jajka i szczyptę soli.
Na nadzienie: kilogram świeżego szpinaku, pół kilograma żółtego sera, po garstce sezamu i słonecznika, pęczek pietruszki, dwa ząbki czosnku, małą cebulkę, sok z połówki cytryny szczyptę gałki muszkatołowej, tłuszcz do smażenia, sól i pieprz do smaku.
Na sos beszamelowy: pół kostki masła, pięć szklanek mleka, trzy czwarte szklanki mąki pszennej, sól i pieprz.

Przepis

Przygotuj makaron: do miski przesiej mąkę, sól, wbij jajka, połącz składniki i ugniataj aż uzyskasz gładkie ciasto. Odstaw je na kwadrans. Następnie podziel na kilka mniejszych części i rozwałkuj bardzo cienko. Pokrój w prostokąty.
Przygotuj warstwę szpinakową: szpinak obierz, opłucz, posyp solą i ugnieć wyciskając nadmiar wody a potem opłucz z soli. Na rozgrzaną tłuszczem patelnię wrzuć szpinak i podsmaż aż do zmniejszenia objętości. Rozgrzej blaszkę i wyłóż na nią polane odrobiną oleju i dobrze wymieszane sezam i słonecznik. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na pięć minut. W trakcie mieszaj aby ziarenka się nie spaliły. Tak uprażone ziarna dodaj do szpinaku i dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Natkę pietruszki drobno posiekaj a czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj je do szpinaku.
Przygotuj sos beszamelowy: w garnku rozpuść masło i dodaj mąkę. Podsmażaj, jednocześnie mieszając aż do uzyskania jednolitej masy. Stopniowo dodawaj mleko, cały czas mieszając. Gotuj na małym ogniu do momentu aż sos zgęstnieje i stanie się gładki. Przypraw solą i pieprzem.
Przygotuj naczynie żaroodporne i na spód wylej sos beszamelowy. Ułóż płaty makaronu, pokryj beszamelem i szpinakiem oraz posyp startym serem. Układaj w ten sposób kolejne warstwy do momentu aż skończą Ci się składniki. Górną warstwę posyp obficie serem tak aby powstała przypieczona skórka. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez czterdzieści minut.