Często organizując przyjęcie dla rodziny lub przyjaciół, zastanawiamy się jakim deserem moglibyśmy zaskoczyć naszych gości. Wybór mamy bardzo duży, możemy bowiem upiec klasyczne lub bardziej nowoczesne ciasta albo desery lodowe. Na szczególne okazje możemy jednak wybrać przyrządzenie pysznego tortu bezowego, który sprawdzi się znakomicie na każdym ważnym przyjęciu. Przygotowując tort bezowy, musimy jednak pamiętać o szczególnym składniku każdego tortu – o kremie. Jakie kremy do tortu bezowego będą najlepsze?

Krem maślany

Do przygotowania tego typu kremu będziemy potrzebować kostkę masła, 400 g cukru pudru, 2-3 łyżki mleka i aromat waniliowy.

Masło ubijamy mikserem na puszystą masę. Miksujemy na wolnych obrotach, dodając porcjami cukier puder a następnie aromat. Jeżeli chcemy krem zagęścić, dodajemy cukier puder natomiast jeśli chcielibyśmy go rozrzedzić wówczas dodajemy 2-3 łyżki mleka. Krem możemy także zabarwić wykorzystując gotowe barwniki spożywcze.

Krem czekoladowy

Innym bardzo chętnie wykorzystywanym w tortach kremem jest krem czekoladowy. Będzie on znakomitą propozycją dla wszystkich miłośników czekolady. Do jego przygotowania będziemy potrzebować dwie tabliczki czekolady: mleczną i gorzką. Ponadto 250 g serka mascarpone, 250 ml słodkiej śmietany kremówki, opcjonalnie możemy też wykorzystać cukier puder do dosłodzenia.

Tabliczki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dobrze mieszamy i zostawiamy do przestudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno, cały czas mieszamy na najniższych obrotach i dodajemy porcjami serek mascarpone. Teraz wlewamy przestudzoną czekoladę i opcjonalnie cukier puder.

Podobnie możemy robić również inne kremy, np. z ulubionych owoców takich jak maliny czy jagody. Owoce blendujemy i dodajemy do ubitej śmietany z kremem mascarpone.

Możemy także przygotować pyszny krem budyniowy. Co ważne, nie musimy wykonywać budyniu samodzielnie bowiem możemy tutaj posiłkować się gotowym budyniem, który przygotowujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu. Po przestudzeniu budyniu mieszamy go z utartym masłem (masło ucieramy miksując na wolnych obrotach i dodajemy porcjami budyń). W ten sposób uzyskamy szybki, delikatny i pyszny krem, który będziemy mogli wykorzystać w każdym torcie.