Z dyni możemy przyrządzić rozmaite potrawy, kojarzące się z piękną i kolorową jesienią. Dynia jest warzywem bardzo zdrowym i smacznym, występuje w licznych odmianach a największe okazy ważą nawet po kilka kilogramów. Szczególnie pysznie smakuje dynia podana w formie zapiekanej. Taka zapiekanka sprawdzi się jako samodzielny obiad czy kolacja. Znakomicie smakuje z odpowiednio dobranym sosem. Dyniowa zapiekanka i sos a la beszamel bez mleka to połączenie, które brzmi i wygląda naprawdę dobrze.

Przepis na zapiekankę

Do przygotowania dyniowej zapiekanki potrzebujesz takich składników jak: 30 dag obranej dyni, trzy cebule, duża czerwona papryka, łyżka mąki, pół szklanki bulionu, pół szklanki słodkiej śmietany, trzy łyżki oliwy, łyżka masła oraz przypraw: sproszkowana papryka, łyżka cukru, oregano, przyprawa uniwersalna oraz sok z cytryny.
Zacznij od obrania, umycia i pokrojenia dyni w kawałki. Pokrojoną i obraną dynię wrzuć do garnka z solą i cukrem. Zalej wrzątkiem i gotuj przez osiem do dziesięciu minut. Przygotuj pozostałe warzywa: cebule obierz, umyj i zetrzyj na drobno. Paprykę obierz, umyj i pokrój w słupki.
Na patelni z rozgrzanym olejem przez pięć minut podsmaż paprykę, następnie dodaj cebule i smaż kolejne trzy minuty, dodaj mąkę i szczyptę soli, całość wymieszaj. Zalej bulionem, wlej śmietanę, dopraw solą, pieprzem, papryką i przyprawą uniwersalną. Dynię ułóż w naczyniu żaroodpornym, zalej przygotowanym sosem, posyp oregano. Piecz w piekarniku przez pół godziny w temperaturze 200 stopni C.

Przepis na sos

Aby przyrządzić sos a la beszamel potrzebujesz takich składników jak: szklanka mleka roślinnego (szczególnie polecane jest ryżowe lub sojowe), dwie łyżki mąki kukurydzianej, dwie łyżki oleju kokosowego, ziemniaki i por oraz cukier, gałka muszkatołowa, sok z cytryny a także sól i pieprz do smaku.
Rozpocznij od podgrzania oleju w rondlu. Wsyp mąkę, pomieszaj aż do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy. Wówczas wlej mleko i zamieszaj aż do zgęstnienia masy. Cały czas mieszając dodawaj przyprawy.
Ziemniaki ugotuj a gdy będą gotowe, pokrój na kawałki i ułóż na dnie wcześniej przygotowanego naczynia żaroodpornego (wysmarowanego tłuszczem). Por pokrój w kawałki i podsmaż na oleju z odrobiną cukru. Podsmażony por ułóż na ziemniakach. Zalej gęstym sosem. Piecz w piekarniku przez około dwadzieścia minut w temperaturze 180 stopni C.