Wypiekanie pieczywa to bardzo przyjemne i ciekawe zajęcie. Ostatnio coraz więcej osób zajmuje się tym we własnych domach, piekąc różnego rodzaju chleby, bułki czy rogale. Od czasu pandemii wirusa COVID-19 znacznie wzrosła liczba osób, które zdecydowały się na samodzielny wypiek chleba. Jak się za to zabrać, co należy zrobić, aby pieczenie chleba się udało? Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że w domu można upiec nawet takie rodzaje pieczywa jak chleb bezglutenowy bez mąki gryczanej. Jakie są zatem etapy wypieku chleba?

Jak zrobić zakwas?

Aby wypiek się udał, a do tego był zdrowy, chleb powinien być wykonany na zakwasie. Zakwas to nic innego, jak zakiszona mąka żytnia. Aby zrobić swój własny zakwas na chleb wystarczy do 100g mąki dodać 100ml wody. Później po 24 godzinach należy dokarmić zakwas kolejną porcją mąki i wody. Ważne jest, aby nasz zakwas stał w miejscu ciepłym i wolnym od przewiewów. Wówczas dojdzie do fermentacji i bakterie znajdujące się w mące przemienią ją w zakwas, z którego można upiec chleb. Najlepiej jest korzystać z możliwie najstarszego zakwasu, natomiast jeśli hodujemy od podstaw, to odpowiedni zakwas do wypieku uzyskamy dopiero po tygodniu dokarmiania zakwasu.

Nastawianie chleba

Ciasto na chleb powinno odstać około 12 godzin w ciepłym miejscu osłoniętym od wiatru i przeciągu. Po wyrośnięciu ciasto należy włożyć do pojemnika, którym zostanie upieczone i zostawić tak na około 2 godziny. Oczywiście robimy to po wyrobieniu i uformowaniu bochenka. Proces ten nazywa się garowaniem i powinien odbywać się w otoczeniu raczej wilgotnym.

Chleb należy piec przez około jedną godzinę, jednak jest to zależne od rodzaju pieczywa, jakie wypiekamy. Znacznie szybciej upiecze się pieczywo wykonane na drożdżach, a nie na zakwasie. Będzie ono także wymagało mniej czasu na wyrośnięcie. Dzieje się tak, ponieważ w drożdżach znajdują się inne szczepy bakterii niż w zakwasie, który ze swojej natury działa wolniej. Osobiście polecam wszystkim wypiek własnego chleba.