Dawne metody na domowe kompoty, marmolady, konfitury pozostawiały po sobie setki przepisów, które są dopracowane i umożliwiają korzystanie z ich do dziś. Dobra gospodyni potrafiła zagospodarować zasobami żywności tak, aby nic się nie zmarnowało.

Jak wygląda proces otrzymywania wina ze starego kompotu?

Sezon wiosenny i letni to czas na przygotowywanie owocowych zbiorów do przygotowywania domowych kompotów i innych przetworów. Zazwyczaj przygotowanie ich to żmuda praca, dodatkowa inwestycja w inne składniki, jak żelatyna i cukier oraz słoiki. Pojawia się tu pytanie, czy warto, czy lepszym pomysłem jest zakup gotowego produktu w markecie?
Warte zachodu są owoce i warzywa, te naturalne z własnych upraw, gdzie nikt inny niż my, nie ma wpływu na dany owoc. Naturalne witaminy, składniki odżywcze chronią organizm przed wirusami i przeziębieniem.
Krok po kroku starając się uzyskać najlepsze przetwory, w czasie przechowywania ich w spiżarni mogą sfermentować. Jeśli tak się stanie, to przepisy na domowe wino z kompotu są doskonałym wsparciem.
Przetwory sfermentowane, które kosztowały mnóstwo pracy i wysiłku odzyskamy poprzez domowe wina. Wyśmienite wina domowej produkcji, które cieszą się sławą równie dobrze, jak te ze sklepowej półki.

Jak uzyskasz domowe wino ze starych owoców?

Stare owoce, suszone lub zalewane i przechowywane w słoiku, lub mrożone mogą, poddane procesowi fermentacji przemienić się w wino. Nie jest powiedziane jakie owoce i jakie zostanie uzyskane wino, to jedynie od twoich zbiorów zależy. Jeśli zostanie dużo jabłek, to uzyskasz wino o smaku jabłkowym.
Wino ze starych owoców i kompotów, czyli wykonane z różnych rodzajów owoców z pomocą drożdży winnych cukru oraz wody.
Dogodnym elementem stosowanym podczas produkcji wina jest tzw. Gąsior. Gąsior to szklana butla o pojemności od 5 do kilkudziesięciu litrów. Butla ta zakończona jest w górnej części wylotem. Wylot te przybiera postać krótkiej, grubej szyjki. Dodatkiem niezbędnym jest zakręcona, szklana rurka na górze, by mogło wino oddychać.
Reasumując, wino ze starych kompotów i owoców to rozwiązanie przy niepowodzeniu, podczas przygotowywania przetworów do spiżarni, na zimę.