Mleko kokosowe to znakomity zamiennik mleka krowiego, które idealnie nadaje się do wielu dań, zarówno tych przygotowanych na słodko, jak i na słono. Czy da się samemu w domu zrobić takie mleczko kokosowe? Oczywiście, że tak, przede wszystkim mleko domowe, jest pozbawione wszelkich substancji konserwujących, które są dodawane do mleka kokosowego w puszcze. Dodatkowo takie mleko przygotowane w domu jest o wiele zdrowsze i posiada liczne wartości odżywcze. Dla osób, które kochają potrawy kuchni indyjskiej i tajskiej, takie mleko będzie idealne do przygotowania większości potraw, od zup, przez dania główne i desery. Jeżeli chcielibyście wprowadzić mleczko kokosowe do swojej codziennej diety, poniżej przestawiamy prosty i krótki przepis na wykonanie takiego napoju z w domu. Najszybciej i najtaniej, będzie przygotowanie mleka z pospolitych wiórków kokosowych.

 

Do przygotowania takiego domowego mleka kokosowego będziemy potrzebować:

– 1 szklankę wiórków kokosowych

– 1 litr wody mineralnej, destylowanej lub przefiltrowanej

Zaczynamy od podgrzania wody w garnku, nie dopuszczając do wrzenia. Połowę wody dodajemy i mieszamy razem z wiórkami a następnie miksujemy blenderem. Następnie całą naszą masę odsączamy przez sitko, a wiórki, które zostaną na sitku ponownie zalewamy wodą, która nam pozostała. Całość jeszcze raz dokładnie miksujemy i nasze mleko już jest gotowe. Możemy je przechowywać w lodówce w szczelnym naczyniu przez 3-4 dni.

 

Możemy przygotować takie mleko również ze świeżego kokosa. Starajmy się wybrać odpowiedni owoc, czyli taki, który nie jest jeszcze do końca dojrzały. Wtedy będziemy mieli pewność, że płynu w środku będzie o wiele więcej. Najlepszy będzie jeszcze zielony kokos. Jeśli takiego nie uda nam się kupić, to starajmy się potrząsnąć nieco kokosem, aby usłyszeć dźwięk “przelewanej wody”. Naszego kokosa należy przekroić specjalnym otwieraczem i wydrążyć cały miąższ, a następnie go zmiksować w blenderze stopniowo dodając wodę z jego wnętrza. W taki sposób uzyskamy smaczne i naturalne mleko z prawdziwego kokosa.