Jadąc do Warszawy z innego regionu Polski nie idźmy na pizzę albo kebab. Warszawa ma bardzo bogatą historię kulinarną i nadal istnieje w niej wiele miejsc, które jeszcze o tym pamiętają. Warszawa była kiedyś nazywana Paryżem Wschodu. Była centrum sztuki, mody, nowoczesnej architektury. Była chętnie odwiedzana przez turystów. W dwudziestoleciu międzywojennym była prawdziwą perłą.

 

Wtedy przyjęło się tutaj wiele dań kuchni francuskiej, która nadal była symbolem europejskiej elegancji. Przed wojną w Warszawie mieszkało bardzo dużo Żydów, ich obecność także miała wpływ na dania, zwłaszcza dodawanie wielu ciekawych przypraw. Czasy PRL zubożyły kuchnię. Wiele produktów było niedostępnych, do menu wkroczyły proste dania, ale nadal smaczne. Przygotowane z fantazją i smakiem. Z czym kojarzy się dzisiaj Warszawa? Te wszystkie wpływy po zmieszaniu dały połączenie różnych stylów. Wiele dzielnic posiada swoje oryginalne bary i restauracje, niektóre założone tuż po wojnie. Warszawa Śródmieście restauracje posiada najróżniejsze, ale Warszawiacy zapraszają na galaretki mięsne, pierogi, ciasta z kremem (wuzetki), bułki z pieczarkami, pyzy.