Bycie weganinem oznacza całkowite zrezygnowanie ze wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Czyli poza mięsem, którego nie jedzą wegetarianie, weganie nie spożywają mleka, jajek, miodu, nie używają kosmetyków testowanych na zwierzętach zawierających ich produkty (np. lanolina, wosk pszczeli), nie kupują ubrań odzwierzęcych (skórzanych, wełnianych).

 

Dieta wegańska aby dostarczała wszystkich niezbędnych składników musi być różnorodna. Witamina B 12 pochodząca tylko z produktów zwierzęcych jest przez nich suplementowana, ale inne składniki pochodzą z jedzenia. Szczególnie ważne jest skupienie się na dostarczaniu organizmowi odpowiedniej ilości białka. Zawierają je nasiona strączkowe (fasola, groch, bób, ciecierzyca, soczewica), orzechy, zielone liście roślin, kasze. Komponując dietę trzeba mieć świadomość jakie składniki znajdziemy w poszczególnych produktach spożywczych. Rośliny strączkowe poza dużą ilością białka zawierają takie bogactwa jak potas, kwas foliowy, witaminy z grupy B, cynk. Do tego mogą być przetworzone na wiele różnych dań, np. pasztet, smalec, zapiekanki, zupy, kotlety. Wprowadzenie ich także do diety osób, które na co dzień spożywają produkty pochodzenia zwierzęcego będzie zdrowym urozmaiceniem.