Przygotowanie zdrowych soków w kuchni nie musi być trudne. Obecnie coraz częściej zdarza się urodzaj na owoce. Warto jest z tego skorzystać przetwarzając tego typu dary natury w kuchni. Jak można to zrobić?
Standardowa metoda przygotowania soków wymaga użycia dużych garnków. Oczyszczone owoce zalewane są wodą, dodatkowo często dodaje się cukier, który ma dodać smaku i poprawić trwałość soku. Potem całość wymaga gotowania.

Sokownik na parę

Takie przygotowanie soku zazwyczaj długo trwa i wydaje się przez to mało efektywne. Dlatego też wymyślono inną metodę, w której stosowana jest para wodna.
Sokownik na parę przypomina z wyglądu nieco standardowe naczynie do gotowania na parze. Można jednak zauważyć zamontowaną przy nim rurkę, przez którą można odlać gotowy sok. Sokownik tego typu jest dość trwałym naczyniem, ponieważ często jest w całości wykonany z metalu. Dlaczego warto rozważyć zakup takiego produktu? W przeciwieństwie do wyciskarki sokownik tego typu umożliwia uzyskanie pasteryzowanego soku, dzięki czemu możliwe jest jego długie przechowywanie. Należy jednak przy tym pamiętać, że do tego celu należy przygotować odpowiednie naczynia.