Grillować można cały rok bez względu na aurę pogodową panującą za oknem. I o ile jedzenie z tradycyjnego grilla, odymione, nie jest zbyt zdrowym rozwiązaniem żywieniowym, o tyle posiłki przygotowane na patelni grillowej są doskonałym rozwiązaniem dla osób liczących kalorie i będących na diecie. To wszystko zasługa budowy takiej patelni. Najczęściej jest kwadratowa lub prostokątna i posiada rowki. Im grubsze dno tym lepsza patelnia.

 

Rowki natomiast pozwalają na odprowadzenie tłuszczu z potrawy. Mięso czy ryba nie smażą się zanurzone we własnym tłuszczu i dzięki temu mają mniej kalorii. Szczególnie ciekawe są patelnie grillowe ceramiczne. Jest to powłoka, która zapobiega przywieraniu potraw i wiele z nich nie wymaga w ogóle użycia tłuszczu. Niewielka jego ilość jest zalecana przy grillowaniu warzyw, ale wystarczy przetarcie patelni nasączonym pędzelkiem. Jest to także powłoka zdrowsza niż teflon, w przypadku uszkodzenia nie wydziela szkodliwych związków. Mimo tego lepszym rozwiązaniem jest używanie szpatułek silikonowych i drewnianych, które nie porysują powłoki, a patelnia będzie służyła nam przez długie lata.