Przygotowanie mięsa zazwyczaj nie jest kojarzone z czymś skomplikowanym. Jednak każdy zawodowy kucharz, a obecnie także prawie każdy początkujący mistrz kuchni, wie, że aby upiec dobre mięso niezbędne jest jego marynowanie. Jakie są metody marynowania mięsa i jakich akcesoriów warto jest do nich użyć?
szpryca do marynaty
Kwaśna marynata ma na celu zmiękczenie twardszego mięsa jeszcze przed jego upieczeniem. Marynata zawiera zwykle takie składniki jak ocet lub kwaśny sok oraz przyprawy. Dzięki temu, że marynata jest kwaśna jest w stanie zmiękczyć mięso, a przyprawy poprawiają jego smak. Zazwyczaj tego typu składnik dodaje się do mięsa, które ma być przeznaczone na pieczeń. W tym celu moczy się je w marynacie, a dodatkowo dziurawi, by roztwór lepiej wnikał do wewnątrz. Takie działanie jednak powoduje zwykle powstawanie niezbyt estetycznych dziur. Dlatego też profesjonaliści i osoby, które chcą rozwinąć swój talent kulinarny w takich przypadkach używają specjalnego produktu. Szpryca do marynaty pozwala na lepsze wnikanie marynaty wgłąb mięsa bez konieczności wykonywania widocznych otworów. Wystarczy jedynie pobrać marynatę i wstrzyknąć ją w mięso.
Najnowsze komentarze