Pizza to proste danie biednych ludzi z Włoch. Tak jak Polacy mają swoje kluski, które w różnych regionach Polski podają z różnymi dodatkami tak Włosi mają swoje pizze. Zbiegiem okoliczności stało się tak, że pizza weszła na salony i nie jest już tylko daniem serwowanym na włoskich wsiach. Na całym świecie powstają różne wersje tego dania. Spolonizowana pizza to grube, drożdżowe ciasto i bardzo dużo dodatków. Ulubiona pizza Polaków to z pewnością ta z szynką, pieczarkami i serem.

 

Niestety szynka to najczęściej tania mielona, a ser to gouda z marketu. Tymczasem w Polsce można zjeść nietypowe pizze, które mają akcent regionalny. Na północy Polski powstaje dobra pizza w Bielsku Białej. To już przedsionek polskich gór, w których królują między innymi owcze sery. Dlaczego nie wykorzystać ich w tym daniu? W Bielsku Białej jest mała, kameralna pizzeria, która próbuje swoich sił w modyfikowaniu pizzy poprzez dodawanie polskich składników. Istnieją także miejsca gdzie można już zjeść pizzę z kaszanką, salcesonem, oscypkami, kapustą kiszoną. Wiele prób może okazać się niewypałem, ale czasami warto posmakować czegoś nowego. Może przypadkiem trafimy na kulinarną perełkę?